Voor meer informatie over onze werkwijze en onze projecten of heeft u een interessante eigendom. Contacteer ons

  Oplevering

  -

  Locatie

  Lange Violettestraat, Gent

  Status

  Vergunningsaanvraag

  Project

  Collectieve huisvesting

  Prijs

  -

  Wonen met geschiedenis

  Het Begijnhof Ter Hoyen, voluit Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye, heeft een rijke geschiedenis. Het begijnhof werd in 1234 gesticht door Johanna van Constantinopel, de gravin van Vlaanderen. Nu, eeuwen later, wordt het Beggaconvent en de Infirmerie herbestemd tot een collectieve huisvesting voor master- en doctoraatstudenten. Deze gemeenschapsinvulling sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke functie van begijnhoven, met verschillende woningen en kamers rondom een centrale, gemeenschappelijke plaats.

  “De typologie en de huidige indeling van de gebouwen zijn ideaal voor de reconversie naar het vooropgestelde programma en een hefboom om deze gebouwen ‘futureproof’ te maken.”

  Hoogdringende redding

  In tegenstelling tot andere delen van het begijnhof, verkeren het Beggaconvent en de Infirmerie in erbarmelijke staat. Het Beggaconvent heeft talrijke aanpassingen ondergaan en diende over de eeuwen heen als gemeenschapsgebouw met diverse functies. Het is zelfs gebruikt om een logische brandweerdoorgang te maken voor de site en werd bijgevolg gecatalogeerd als ‘meest aangepaste zone’ en dus als ‘mindere zone’ weergegeven. Tot overmaat van ramp heeft er enkele jaren geleden een zware brand gewoed in het Beggaconvent, wat resulteerde in verlies van erfgoedwaarde. De restauratie is dan ook hoogdringend om dit stukje erfgoed te behouden.

  Unieke
  gemeenschapsinvulling

  Vanuit de visie om deze ommuurde plek, bestaande uit vier entiteiten – het Beggaconvent, de Infirmerie, de pesthuisjes en de bijgebouwen – met elk hun eigen identiteit, nieuw leven te geven, worden het Beggaconvent en de Infirmerie herbestemd tot een collectieve huisvesting voor master- en doctoraatstudenten Callebaut Architecten, in samenwerking met Derveaux Architecten, is verantwoordelijk voor de herbestemming van deze historische panden. Het project weerspiegelt de architecturale vorm van begijnhoven, die wordt gekenmerkt door verschillende pleintjes, een centrale kerk en de afwisseling tussen gemeenschappelijke gebouwen en individuele woningen.
  Het doel van de restauratie is om vanuit conservatieoogpunt en ingebruikname, het bestaande gebouw duurzaam te restaureren, met maximaal behoud van de originele materialen en elementen. De kenmerkende plattegrond, dragende structuur en indeling worden in acht genomen bij de herbestemming. Units van verschillende grootte, voorzieningen en toegankelijkheid worden afgewisseld met gemeenschapsvoorzieningen die de ruimtelijke samenhang van het pand ondersteunen, de cultuurhistorische waarde respecteren en het binnengebied opwaarderen.

  “We willen deze unieke site bruikbaar maken voor de volgende generatie en hen dit rijke verhaal meegeven.”

  Het programma wordt zorgvuldig geïntegreerd in het gebouw. De inrichting van de studio’s wordt op een zelfstandige manier in de cellen ingepast, zodat het gebruik het erfgoed niet onomkeerbaar beschadigt. Bovendien wordt het project niet alleen via de binnentuin ontsloten, maar ook via de huidige parkeerplaats met de ontwikkeling van een fietsenstalling. Dit project vormt een nieuwe schakel binnen het begijnhof en zal een nieuw (buitenlands) doelpubliek verwelkomen, met respect voor de omwonenden.

  “De identiteit van elk gebouw moet in de globale restauratievisie behouden blijven. Niet alleen de oorspronkelijke structuren en elementen, maar ook latere verbouwingsfasen dragen bij aan de historische, architecturale en esthetische waarde van deze bijzondere plek.”

  De herbestemming van het Beggaconvent en de Infirmerie is mogelijk dankzij de financiële steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed, verkregen via de oproep 2024. Deze oproep richtte zich op totaalprojecten of volwaardige deelfasen van grotere projecten met de focus op het bestemmen van onroerend erfgoed naar woonfunctie.

  Interesse in onze projecten?

   Hou mij op de hoogte
   Laat uw gegevens na en wij houden u op de hoogte van dit project.